tag:blogger.com,1999:blog-4199654322724221818.post7800149619430866660..comments2020-12-29T11:37:46.514-08:00Comments on Hantverk och Självhushållning : Projekt: Torvkåta 4Johan Skogsgångarehttp://www.blogger.com/profile/08917804587630680309noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-4199654322724221818.post-54061208886614961892016-02-14T13:18:17.177-08:002016-02-14T13:18:17.177-08:00Intressant! Ja, det låter väldigt rimligt. Tyvärr ...Intressant! Ja, det låter väldigt rimligt. Tyvärr så har jag inte längre tillgång till den kåtan, men jag ska tänka på det om jag bygger en ny någon gång.Johan Skogsgångarehttps://www.blogger.com/profile/08917804587630680309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4199654322724221818.post-12222087280476984562016-02-11T07:45:26.655-08:002016-02-11T07:45:26.655-08:00Hej,
En traditionell torvkåta har tre draghål. Två...Hej,<br />En traditionell torvkåta har tre draghål. Två vid dörren, innanför stockarna som leder fram till eldstaden - och ett mitt emot dörren.<br /><br />När du eldar i eldstaden sätter du igång en luftcirkulation på ca 500 kubikmeter luft per timme. Alltså 500 kbm går rakt upp och ut, ett undertryck bildas i kåtan - och 500 kbm sugs in genom draghålen eftersom lufttryck alltid jämnar ut sig.<br /><br />Ditt rökproblem består av för lite draghål = röken sugs nedåt mot elden beroende på att för lite friskluft kommer in i kåtan.<br /><br />Öppna två draghål till så löser sig problemet :)<br /><br />Leder su luft via rör fram till och in i eldstaden får du en ässja isället för en eld. Tilluften skall mynna ut utanför eldstaden och tilluften skall sedan sugas in till elden.<br /><br />Har du frågor så hör av dig. <br /><br />Thomas<br />Thomashttps://www.blogger.com/profile/03327871980944675458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4199654322724221818.post-22697449034541155522015-02-16T07:56:01.993-08:002015-02-16T07:56:01.993-08:00mera bilder på kåtan :) !mera bilder på kåtan :) !pontus nilssonnoreply@blogger.com