Nu har vi kommit så långt med vårat odlande så det har börjat bli dags att så på friland, alltså att sätta frö direkt i marken utan att förkultivera, och att sätta ut förkultiverade plantor i landet. Men innan vi kan göra detta krävs lite förberedelser. Först och främst måste vi rensa bort ogräs, främst rotogräs som redan kommit upp i landet.
Främst är det tre ogräs som är återkommande i detta land. Kvickrot (och överallt annars), Smörblomma och Knölsyska. Knölsyskan ska jag ta upp i ett eget inlägg för den är lite speciell. Rotogräs, alltså ogräs som sprider sig genom rötterna, är väldigt svåra att bli av med eftersom man verkligen måste gräva upp HELA roten gör att rensningen ska ha någon som helst effekt. Dessutom, speciellt i knölsyskans fall så blir det jättedåligt om man råkar klyva roten för då blir det lika många nya plantor som rotdelar. Inte roligt. Ni kan ju tänka er vad som händer om man kör med en jordfräs eller en tallriksharv, båda jordbearbetningsredskap som skär upp jorden, över ett område med sådana ogräs.
|
Kvickrot. |
|
Knölsyska |
|
Ylva (Med mössan, inget ogräs) och Smörblomma (det gröna utan mössa, ogräs) |
Ja, hur ska man då tänka när man rensar ogräs? Tja, är det rotogräs är det som sagt bra att få upp hela roten så gott det nu går. Knippsar man bara av själva växten över jord kan man lika gärna låta bli. När man väl har fått upp roten man man gott låta plantan ligga i landet om det är soligt väder, då torkar roten ut och växten dör och näringen återvänder dit den kom ifrån. Detta gäller inte rotsyskan, ta bort den och häll brinnande gift på den och lägg den tillsammans med uttjänt uran för slutförvaring i ett berg någonstans.
Kvickrotens rötter används medicinskt. "Innehåller saponiner, socker, fenolglykosiden avenein slemämne och agropyren som är ett kolväte. Har antiseptisk verkan och är milt diuretisk, dvs urindrivande. Rekomenderas också mot gikt och reumatism."
SvaraRaderaur Tidens stora bok om läkeörter.
Bara så du vet.