onsdag 18 maj 2011

Närproducerad mat.

Någonting som jag verkligen har upptäckt, får man säga, sedan jag började den här kursen är hur mycket mat som går att få tag på alldeles i närheten, bara man letar och hör sig för lite. Detta är väl i och för sig under förutsättningen att man bor på landsbygden. Och det gör man ju.
Sedan jag flyttade hit har jag till exempel aldrig köpt ägg i affären utan av dom jag hyr kåtan av och alldeles nyligen så cyklade jag och några till iväg och köpte mjölk av en mjölkbonde. Sånt är ju trevligt.
Så, för att göra en pannkaka gör jag såhär:
Jag cyklar och köper mjölk hos en mjölkbonde.
Sedan går jag genom skogen hemifrån mig till min landslord. Det ser ut ungefär såhär.
Så köper jag ägg. Här är både höns- och ankägg. Ankäggen är dom stora till vänster.
Och så behöver man ju mjöl. Det finns för avsalu i butiker i Sunne. Detta är ett ekologiskt mjöl odlat i trakten och malet i en liten kvarn som också ligger i trakten.
Torkade nässlor kan med fördel mortlas och blandas ner i smeten.
Eftersom jag vid det här laget har härjat runt halva Värmland på jakt efter ingredienser så orkar jag inte ställa mig och steka pannkakorna, så det fick bli en ugnspannkaka.
Men det finns ju en del ingredienser som är svåra att få från nära håll. Salt till exempel. Och jag hade ju kunnat dra det hela lite längre genom att först göra smör av grädden från mjölken. Men det får bli en annan gång.

Om man vill gå djupare in på hur man gör just pannkakor så finns det en bok som heter "Pannkakor cirka tolv stycken", skriven av Per Myrström. Den tar upp från början till slut hur man går till väga för att framställa alla ingredienser som behövs. Hur mycket det krävs i foder för att en ko ska producera den mjölk man behöver och så vidare.

1 kommentar:

  1. Någon gång ska vi åka och hälsa på Per och Ulla. De bor ju i närheten.
    Per har skrivit pannkaksboken. Du hittar dom på http://www.kid.w.se/user/76 och http://www.faleij.se/

    SvaraRadera