måndag 6 juni 2011

Växter i jord i växthuset.

Under de senaste veckorna har vi ägnat ganska mycket tid med att få ut allt vi har förkultiverat till det stora växthuset och ut i landet. Allt möjligt har det blivit. Potatis, gurka, squash, selleri av olika slag, tobak, majs, solros och mycket annat har hamnat ute i landet. I växthuset bor lite känsligare växter som tomat, paprika, kronärtskocka, basilika och liknande.

 
En ska man måste tänka på när man har drivit upp plantor inne är att man måste avhärda dom innan man ställer ut dom. Plantor som stått inne är inte vana vid direkt solljus, kyla på natten eller blåst. Avhärdningen går till som så att plantan när den blivit stor nog först får stå ute i solen säg en halvtimme dag ett, en timme dag två, två timmar dag tre och så vidare tills dom kan stå ute hela dagen. Gör man inte så är risken att plantorna "bränns", får gula blad och ser allmänt hängiga ut. Gurkväxter (gurka, pumpa, squash m.fl.) är extra känsliga för sol om dom är uppdrivna inne. I deras fall behövs en ännu snällare avhärdning. En kvart första dagen, en halvtimme andra o.s.v.

Utplantering av plantor då. Här nedan ser ni Helena plantera ut tomater. Ganska odramatiskt, gräv ett hål, stoppa ner planta, täck igen, vattna.    jordnivån runt plantan lämnas lite lägre än i övriga bädden så att det blir som en liten grop. Detta är för att göra bevattningen lite effektivare. Vattnet hamnar där det ska och gör således mer nytta. När det kommer till bevattning så är det lätt att göra fel. Vattna för lite för ofta är ett vanligt sådant misstag. Det är bättre att vattna ordentligt ganska sällan än tvärt om. Om man bara vattnar så att bara översta lagret jord blir blött kommer växten tänka "mmh, det är där uppe det finns vatten..." och kommer sträcka upp sina rötter dit, vilket resulterar i en klenare växt med ett litet rotsystem.

I och med utplanteringen i växthuset så har ett nytt moment och ansvarsområde uppkommit. Nämligen att öppna och stänga dörrarna till det samma. Det kan lätt bli 50 grader i ett växthus en solig dag, till och med mer. Detta, mina vänner, tycker inte växter om. typiskt dåligt. Därför måste dörrarna öppnas på morgonen och stängas på kvällen. Det ideala hade varit en konstant temp på ca 25 grader.

Nåväl. Nog om detta för nu. Så fort jag har fått in lite bilder på landet så kommer det lite om det också. Nu ska jag ut och ta mig en titt på odlingarna och se hur det går. Jag har ju inte varit här på fyra dagar, gubevars.
Frid. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar