onsdag 29 juni 2011

Kort om potatisodling på höjden.

Jo, Något som jag tycker är väldans spännande med potatis är att man med ganska små medel öka avkastningen av en sättpotatis Rejält. Det är ju vanligt att man kupar upp jord runt blasten när den kommer upp för att knölarna ska ha mer plats att växa på och således bli fler. Nu är det så att potatisblast kan bli väldigt högt. den har även förmågan att bilda rötter av den blast som hamnar under jord. Så om man fortsätter att kupa potatis i någon typ av ram som kan byggas på allt eftersom så kan man få ut många potatisar på en planta.
Jag har hört ryktas om en som fick hundra potatisar på det här sättet!


Här ovanför ser ni vårat potatis-på-höjden-experiment. Själva sättan är ungefär en decimeter ner under ordinarie marknivå, sedan har en jordhög grävts upp och slutligen bildäcken. Nackdelen med ett sånt här potatistorn är att den kräver mycket vatten och det tar tid att vattna igenom jorden ordentligt. Men bevattning kan ju lösas på flera olika sätt. Perforerade rör eller vad man nu kan hitta på.  
Framförallt så är det här en bra variant om man bor så man inte har plats för ett stort potatisland men ändå tycker att hemodlad potatis är trevligt.

Ja, jag återkommer med resultatet senare i höst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar