fredag 29 april 2011

Tvål och salva

Finns det någon industri som är skrämmande så är det hudvårdsindustrin. (Är det bara jag eller börjar jag alla inlägg typ så?) Det verkar inte finnas så speciellt många lagar och förordningar om vad för skit man får ha i tvål och liknande. Men varför ska man ha det? Jag menar man äter ju inte tvål, eller hudkräm. Eller hur var det nu? Faktum är att sånt man kletar på huden tas upp bättre av kroppen än sånt vi stoppar i käften. Intressant va?  Därför är det grymt bra att kunna göra sina egna hudvårdsprodukter. Men det är lugnt, medborgare, det är både lätt och roligt. I alla fall för mig som i princip bara behöver tvål och typ kådsalva för brännsår.


 Så här gör man tvål:
Grunden i tvål är fett och soda, typ kaustiksoda. Man smälter fettet i vårt fall nu i veckan använde vi vegetabiliskt fett, cocosfett, olivolja och solrosolja, men det går lika bra att använda animaliskt fett, vilket kan vara en fördel i det att det är sånt som annars lätt blir över vid slakt. Fettet ska i alla fall smältas och sedan svalna. Kaustiksodan blandas med vatten och blir Sodavatten (dom tvätta sig i sodavatten sodavatten, sodavatten...). Jag skulle då rakt inte bada i det för det är stakt basiskt och frätande, så det hanteras varligt. Det lite kluriga sedan är att fettet och sodan ska nå samma temperatur samtidigt, omkring 28 grader. När man blandar dessa två heller man sodan i fettet, inte tvärt om, efter den gamla SIV-principen. Ni vet den från kemin i skolan. SIV står för Syra i vatten. Sedan är det bara att röra. Rör man för hand så tar det tid, en timme utan problem, men det finns ju som tur är fusk, stavmixer t.ex. allt eftersom man rör blir balandningen grumligare och tjockare för att tillslut stelna. Innan detta händer häller man över allt i en form av något slag. Denna man har förberett med bakplåtspapper i botten för att tvålmassan ska släppa lättare när den har stelnat

Nu är det bara att vänta i ungefär ett dygn och låta massan stelna lagom mycket för att kunna skäras upp i mindre bitar. I det här tillståndet är tvålen fortfarande rakt skadlig för huden eftersom den är väldigt basisk. den behöver stå och "saponera". Detta innebär, i runda svängar, att ph-värdet sjukner genom en kemisk reaktion mellan sodan och fettet. Detta tar ungefär fyra veckor. En tvål blir dessutom bara mildare ju längre den får stå.

Det jag funderar över är om det går att ersätta kaustiksodan på något vis, det gör det nog, jag funderar lite på om asklut kan vara svaret på den gåtan, det har ju lite samma egenskaper. Hm, tålls att forskas vidare på.

Ja, så var det salva då. Att göra salva är lättare och går snabbare än att göra tvål. Grunden i salvan vi gjorde är bivax och olivolja. Sedan spetsades salvorna med eteriska oljor efter tycke, smak och behov. Jag gjorde en enbärssalva. Framöver hade jag tänkt ge mig på kådsalva och tjärsalva, det är ju sånt som går åt.

5 kommentarer:

 1. Men, var det inte sjöavatten, sjöavatten, sjöavatten...? När du kommer till shampo-kapitlet så skulle jag vilja beställa ringblomshampo? går det för sig. Och lite lavendeltvål kanske? Va kul ni har, jag vill också!!

  SvaraRadera
 2. Jag vill också slöjda tvål! Man skulle kunna göra så mycket olika färger och former och typer och..

  Men du, kan du inte göra så att man kan kommentera utan att vara inloggad någonstans?

  SvaraRadera
 3. Ja det här med salva, det är ju lite smått beroendeframkallande. Kådsalvan som jag skickade med Emma som Sofies klass har gjort, funkade den bra? (Ja och för varje inlägg jag läser nu så blir jag ÄNNU mer supersugen på att gå kursen.)

  SvaraRadera
 4. Nice Johan! Bästa salvan jag vet som jag brukar göra är callendula värsta mirakel salvan! Jag brukar göra den varje sommar med ringblommor bivax olja och lite lavendel! mjukgörande sårläkande och bra på brännskador och så kan man man ha den som sol olja om man är sån som vill bli brun =) Pöss/Ämälä

  SvaraRadera
 5. hej :)
  när man har gjort sin tvål kan man bara diska grejerna sen och använda dom till livsmedel gijen eller måste man ha samma verktyg?

  SvaraRadera