onsdag 4 maj 2011

Röka kött.

En bra och beprövad konserveringsmetod för kött är rökning. Förmodligen så började väl folk röka kött i samma sväng som man slutade äta kött rått.
För ett tag sedan var jag och några andra iväg till en getfarm och slaktade getter. Nu i förra veckan så rökte vi en del av köttet i skolans rök.
  Man eldar alltså i det lilla betongröret som står nere i bildens vänstra hörn. Och röken stiger upp genom metalröret upp till skåpet där köttet hänger. Det gäller att få till en redig glöd och sedan slänga på något som ger en bra rök. I vårat fall använde vi alspån och enspån och enris. Köttet fick hänga inne i skåpet i ungefär fem timmar, det hade gott fått hänga längre men detta skedde alltså efter skoltid på eget bevåg så vi var rätt möra tillslut efter att ha suttit och passat elden så länge. Men det blev rätt bra ändå.
Köttet hänger i rökskåpet


Charkmäster Pål framför röken

Det färdigrökta köttet. 

1 kommentar:

  1. Hur blev köttet.?Är verkligen intresserad för jag röker lite själv,har prövat rimmat sid fläsk,sådär.lax jättegod.ska pröva fransyska återstår att se.
    fin bild på köttet ser gott ut.vänligen en old tant.

    SvaraRadera