onsdag 4 maj 2011

Mjöd.

Är det något som jag verkligen tycker om så är det att brygga.
Senaste gången jag och Emma gjorde mjöd så blev det skit. Verkligen Skit. Det var några år sedan nu och i helgen gjorde vi ett nytt försök och den här gång ska det fan bli bra.
Det finns många idéer och myter omkring just mjöd. Det finns många som tror att det är någon sorts öl. Men vad det egentligen är är ett honungsvin. Det man behöver när man brygger mjöd är egentligen bara honung och vatten. Sedan kan det kryddas med vad som helst och därigenom få olika karaktär. Ett exempel är att krydda med humle och då blir det ju lite öligt.
Det vi använda nu är hur som helst honung, ungefär 4,5 kg, ca 1 kg socker (mest av snålhet, faktiskt) och vatten. Det som är lite speciellt men den här satsen är att vi istället för köpejäst har använt jäst honung.

Så här gick vi till väga: 
 • kokade vatten och blandade den ojästa honungen och sockret med det så det löstes ordentligt.
 • Fyllde upp med kallt vatten och tillsatte den jästa honungen. Den får inte bli för varm för då dör jästen.
Ca. 2,5 kg jäst honung

Det kan hända att honung jäser och då är det ända man kan göra att göra mjöd på det. Tyvärr nu då så verkar det inte vara så mycket till jäskultur kvar i den burken vi använde för det har inte börjat bubbla än och det har gått tre dagar sedan den satts. Det blir till att köpa vinjäst imorgon när jag ska in till den stora staden (Sunne). Sedan nu då så får den här stå i några månader och jäsa och när den har jäst klart så ska jag eftersöta den med mera honung.        

2 kommentarer:

 1. är det där honungen som jag tog till sara och adam utan att veta om att den hade börjat jäsa? haha, bra att den kommer till användning!
  men det var ju ett tag sedan den började bubbla i så fall, och det kan ju hända att sockermolekylerna tagit slut :/

  vildjäst är ju ett äventyr i sig, och jag vet att under hösten iaf, så kan man låta sina (i mitt fall) vinsatser stå ute nån dag eller två skyddad av ett tunt tyg eller nått för att få vildjästceller i. jag har lite andra kort i rockärmen, eller ja, en bok om vin iaf, nånstans, så jag skulle kunna kolla upp lite tips.

  SvaraRadera
 2. Apropå humlekottar så har jag en kasse som väntar på bättre tider här, enligt önskemål.
  Vildjäst honung måste vara perfekt för surdetsbröd?

  SvaraRadera