söndag 8 maj 2011

Vilda växter

Något som jag tycker är fantastiskt är att det går att använda så mycket i naturen till olika saker. Förra helgen så var Emma och hälsade på och då var vi ut i markerna och plockade björklöv och tussilago. Tanken var också att vi skulle plocka nässlor, men vi hittade inte så mycket, så det gjorde jag senare i veckan.


  Små björklöv är rika på C-vitamin. man kan t.ex koka te på dom och dricka i väntan på vitaminer från bär och frukt. En bra vårkur! Annars kan man färga tyg med björklöv.

Tussilago är bra att torka och ha hemma i händelse av torrhosta. Det man använder då är själva blomman.

Nässlor kanske är bland det bästa som växer vilt i våra marker. Glöm allt vad spenat heter, Du har ju Nässlor runt knuten! Man kan med stor fördel använda det i allehanda mat, antingen som en huvudingrediens eller bara som kryddning. Nässlan innehåller massor av vitaminer och mineraler. En viktig egenskap är att den är rik på järn.
För förvaring kan dom torkas, eller förvällas och frysas in.
Ett annat användningsområde är att göra nässelvatten som kan användas som komplementgödsling till odlingar. Detta lämpligast när växterna i landet redan kommit upp.
Gör så här: Slå nässlor, lägg i vatten i en stor tunna eller liknande. Låt ligga i tre dagar, plocka ur nässlorna. Nässelvattnet behöver sedan späs 1-10, annars blir det för starkt. Det är bra om man sedan gör av med allt nässelvatten inom högst en vecka för det lär börja lukta väldigt illa om det får stå. 

Så, sitt inte här och läs min blogg. Ut och plocka nässlor!
 

1 kommentar:

  1. Glöm inte att göra gransirap också. Ta de ljusa granskotten och lägg i socker. Det blir en sirap som man kan ha som hostmedecin eller i matlagning typ.

    SvaraRadera